Cesar Ritz Hospitality College
Lokalizacja
Le Bouveret; Lucerna; Brugia
O szkole
Kampusy César Ritz Colleges znajdują się w trzech szwajcarskich miastach: Le Bouveret (we francuskim regionie kraju) oraz Lucernie i Brugii (w regionie niemieckim). Założony 30 lat temu César Ritz cieszy się dużą renomą wśród pracodawców z branży turystycznej, hotelarskiej i kulinarnej. Uczelnia należy do elitarnej Swiss Education Group.
Programy szkoły zaprojektowane zostały zgodnie z filozofią słynnego Cezara Ritza — urodzonego w 1850 roku pioniera usług luksusowych oraz założyciela legendarnego hotelu Ritz Paris. Patron szkoły znany jest na całym świecie jako “król hotelarzy i hotelarz dla królów” i to właśnie jego zaangażowanie w nienaganną obsługę gości dało początek znanemu wszystkim wyrażeniu “klient ma zawsze rację”.
Programy akademickie powstały we współpracy z ekspertami branży turystycznej i stawiają na doświadczenie, profesjonalizm oraz otwartość. Mając na celu rozwinięcie wiedzy i umiejętności młodych ludzi zgodnie z obecnymi wymaganiami rynku pracy, szkoła oferuje zajęcia w niewielkich grupach, praktyki zawodowe, a także rozwijanie wiedzy biznesowej i umiejętności kierowniczych. Szkoła zachęca również do nauki języków obcych, oferując szereg bezpłatnych lekcji oraz możliwość podróżowania pomiędzy kampusami.
Rownież w czasie wolnym studenci nie muszą obawiać się nudy, gdyż César Ritz Colleges znany jest z bogatego życia towarzyskiego i kulturalnego. Szkoła regularnie organizuje imprezy sportowe i kulturalne, piesze wycieczki, wypady na narty i snowboarding w malowniczych Alpach. W pobliżu kampusów znajdują się także liczne restauracje, kawiarnie, bary, kluby, sklepy i szereg lokalnych atrakcji. Nic więc dziwnego, że do szkoły uczęszcza młodzież ze 114 różnych krajów, co daje studentom i studentkom dodatkową możliwość poznania nowych kultur i tradycji wielu różnych narodów.
Absolwenci tutejszych studiów licencjackich i magisterskich otrzymują podwójny dyplom — szwajcarski oraz brytyjski (we współpracy z University of Derby) lub amerykański (we współpracy z Washington State University) w zależności od wybranego kierunku.
Programy nauczania i płatne staże
Studia licencjackie International Business in Hotel and Tourism Management lub International Business in Culinary Arts (3 lata):
I rok
- 2 semestry akademickie (2 x 11 tygodni)
- płatny staż w Szwajcarii lub innym kraju (4-6 miesięcy)
II rok
- 3 semestry akademickie (3 x 11 tygodni)
- płatny staż w Szwajcarii lub innym kraju (4-6 miesięcy)
III rok
- 3 semestry akademickie (3 x 11 tygodni)
Zdjęcia szkoły
Program zawodowy Specialisation in Swiss Pastry and Chocolate Arts (1 rok):
- 2 semestry akademickie (2 x 11 tygodni)
- płatny staż w Szwajcarii lub innym kraju (4-6 miesięcy)
Studia podyplomowe Culinary Arts (1 rok):
- 2 semestry akademickie (2 x 11 tygodni)
- płatny staż w Szwajcarii lub innym kraju (4-6 miesięcy)
Studia magisterskie International Business in Culinary Management (1 rok):
- 2 semestry akademickie (2 x 11 tygodni)
- płatny staż w Szwajcarii lub innym kraju (4-6 miesięcy)
Swiss Education Group zapewnia swoim studentom wszelką możliwą pomoc w znalezieniu miejsca na praktyki zawodowe. Większość studentów odbywa staże w wiodących hotelach, restauracjach, ośrodkach wypoczynkowych i kurortach w Szwajcarii, ale istnieje również możliwość zdobycia doświadczenia w innych krajach europejskich, Stanach Zjednoczonych i Azji.
Zakwaterowanie i wyżywienie
Zakwaterowanie jest wliczone w cenę czesnego. Studenci i studentki mieszkają w wygodnych i nowoczesnych pokojach dwuosobowych w dawnym hotelu, w którym obecnie znajduje się szkoła. Istnieje też możliwość zakwaterowania jednoosobowego w pokojach o podwyższonym standardzie Deluxe lub Superior Deluxe.
Smaczne posiłki organizowane są w restauracjach na terenie kampusu; od poniedziałku do piątku obowiązuje pełne wyżywienie (trzy posiłki), a w weekendy brunch i kolacja.
Kampus w Brugii różni się nieco od pozostałych dwóch kampusów uniwersyteckich, ponieważ studiują tu tylko studenci podyplomowi i magisterscy. Zakwaterowanie odbywa się w pokojach jednoosobowych Deluxe. Istnieje też możliwość zakwaterowania w pokoju o podwyższonym standardzie Superior Deluxe. Poza standardowym wyżywieniem w tutejszej restauracji, studenci mają również dostęp do kuchni wyposażonej w nowoczesny sprzęt, w której mogą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.
Wymagania wstępne
Studia licencjackie International Business in Hotel and Tourism Management / International Business in Culinary Arts / Program zawodowy Specialisation in Swiss Pastry and Chocolate Arts:
- Świadectwo ukończenia szkoły średniej;
- Certyfikat z języka angielskiego: TOEFL 500, IELTS 5.0 lub OOPT (Oxford Online Placement Test) 50+.
Studia podyplomowe Culinary Arts:
- Tytuł licencjata w dowolnej dziedzinie lub minimum 3 lata doświadczenia zawodowego na poziomie zarządzania w dowolnej branży;
- Certyfikat z języka angielskiego: TOEFL 500, IELTS 5.0 lub OOPT (Oxford Online Placement Test) 50+;
- Wymagany wiek to co najmniej 21 lat.
Studia magisterskie International Business in Hotel and Tourism Management / International Hospitality Management:
- Dyplom ukończenia studiów podyplomowych w którejkolwiek ze szkół Swiss Education Group lub tytuł licencjata w zakresie turystyki, hotelarstwa lub zarządzania (z minimum 6-miesięcznym doświadczeniem zawodowym);
- Certyfikat języka angielskiego: TOEFL 550, lub IELTS 6.0.
Studia magisterskie International Business in Culinary Management:
- tytuł licencjata sztuki kulinarnej (z co najmniej 6-miesięcznym doświadczeniem zawodowym);
- Certyfikat z języka angielskiego: TOEFL 525, IELTS 5.5 lub OOPT (Oxford Online Placement Test) 60+.